söndag, maj 17, 2009

Dearly devoted Dexter av Jeff Lindsay

En solig lördag i hängmattan spenderades med Dearly devoted Dexter av Jeff Lindsay.
I den andra delen av serien om Dexter Morgan blir denne mål för poliskollegan Doakes granskande blick. Han anar Dexters mörka sida och håller honom under uppsikt.
En person från Doakes förflutna (mer känd som Dr Danco) dyker upp i Miami, kidnappar en efter en av hans gamla militärkollegor från inbördeskriget i El Salvador och för bort dem, drogar dem och avlägsnar deras lemmar, genitalier, tunga och ansiktsdrag såsom ögonlock, näsa, läppar. Han lämnar dem så: ensamma och vid liv framför en stor spegel för att ordlösa och utan förmåga att blunda betrakta sina stympade kroppar. Dexter blir således lämnad i fred och kan fokusera på det han gör bäst - dödar odömda mördare enligt Harrys Kod.
Dexter har - medan Doakes noggrant skuggat honom - varit tvungen att undertrycka sina drifter och spenderat mer tid med Rita och hennes barn Cody och Astor - för syns skull - vilket börjat få en del, för Dexter, relationsmässigt jobbiga konsekvenser ("Somehow here I was on a just right night, playing Kick the Can with a flock of children instead of playing Slice the Slasher with a carefully chosen friend.").
Dock blir Dexter ofrivilligt indragen i jakten på sadisten, då agenten Kyle Chutsky (tillika Debs nyfunna pojkvän) blir Dr Dancos nya offer. Han måste därför arbeta tillsammans med Doakes för kunna stoppa denna Dr Danco.

Den här boken tycks vara skriven som en fristående uppföljare till Darkly dreaming Dexter. Små partier känner jag igen sedan förrut, som om Jeff Lindsay måste återupprepa för oss olika karaktärsdrag hos de olika bifigurerna kring Dexter. Jag finner det en smula irriterande, men förmodligen hänger detta ihop med att jag läst böckerna i såpass tät följd. Läser man dem med längre mellanrum kanske man inte hakar upp sig på det.
Vidare slås jag återigen av hurpass löst tv-serien är baserad på boken. Doakes blir röjd ur vägen på ett fasligt mycket mer intressant sätt i litterär form, jämfört med hur det går till i tv-serien.
Jag ser vissa likheter mellan Kyle Chutsky och tv-seriens Frank Lundy och jag finner definitivt idén med att Cody eventuellt delar Dexters mörkare sidor och har potential att bli den som kan tänkas föra vidare Harrys Kod mycket underhållande.
Jag gillar att Dexter i den här boken är mer ironisk än förrut, jag tycker om hur ifrågasättandet och kritiken av normalitet elegant förs fram. Språket är rappt, allitterationerna finns kvar, ironin är tjockare.

Men det är klart, knappast skulle tv-serien blivit en såpass stor framgång om allt mörker fått för mycket utrymme, det måste väl i största möjligaste mån vara hyfsat rumsrent på bästa sändningstid? Kanske finns här ett behov av en karaktär som man måstee sympatisera med? Dexter är ingen sympatisk person alls, tv-serieversionen av honom är alltför neat, doppad i socker.

7 kommentarer:

snowflake sa...

Om du tycker att han är för neat i säsong två så ska du akta dig för säsong tre. :-)

Jag tycker mycket om tv-serien för att de låter bipersonerna växa och bre ut sig. Jag gillar syrran, och Angel, och LaGuerta som ju är helt annorlunda (korkad) i bok ett.

Ingen Lila i bokversion två alltså?

marlan sa...

Jo, jag ser säsong tre just nu. Tycker ännu att han är lite väl... vän.

Ingen Lila i boken, men dock förekommer en del tankar kring Paris.

Kajsa sa...

Men det här låter ju asbra, en mörkare och mer ironisk Dexter! Jag har utgått från att serien följer böckerna rätt tajt och tänkt att det inte är någon idé att läsa böckerna när man sett serien, men det är ju uppenbarligen helt fel tänkt. Nu måste jag läsa dem!

marlan sa...

Nej, jag måste säga att tv_Dexter baseras i stort sett bara på första boken. Och det är vagt.
Böckerna är bra, tveklöst, så jag rekommenderar dem varmt.

BJERNHAGEN sa...

Ja självklart :D blir ju skitkul!

BJERNHAGEN sa...

Nej jag försöker :) jo det är ju rätt mycket så, det ska vara udda och eget men ändå rätt mainstream! hehe, svårt att veta vad dom vill ha. Men tusen tack och det har varit fantastiskt kul att träffa dig, verkligen! Kram på dig :)

BJERNHAGEN sa...

Haha äh ;D du gör dig så bra på bild ändå! Ja det tycker jag verkligen du, skitkul ju. Jadå allt gick bra, hoppas du står ut på jobbet!

Bra att veta :) Det kan ju bli något framöver, man vet aldrig!