onsdag, maj 06, 2009

Insekt av Claire Castillon


Insekt av Claire Castillon är en samling med 19 korta noveller som berör mödrar, döttrar och deras relationer sinsemellan. Tonen är rå, språket träffsäkert men också mycket poetiskt i sin morbiditet. De vardagliga situationerna är i Castillons universum för hårt åtdragna och därför alldeles uppskruvade, de utspelar sig som i en för hög hastighet och med en suverän skärpa.

En recensent i SvD tyckte att Castillons novellsamling var lite väl extrem, han sågar samlingen vid fotlederna och tycker att nog borde Castillon varit lite mer varsam och inte sådär jobbigt överdriven? Istället talar han sig varm om en manlig novellförfattare som tydligen skrivit en samling noveller om alla kvinnor i sitt liv. Denna författare är (till skillnad från Castillon) nyskapande och han förtjänar minsann en avhandling, neurotiska döttrar och mödrar är ju bara skräp. Och hon hade ju kunnat dra ner på tonen lite? Jag är ledsen, men Herr Recensent har ju ingen som helst humor. Kanske är i hans värld relationerna mellan mödrar och döttrar helt friktionsfria och inte avsedda att skämtas med hur som helst? Kanske är Modern helig för Herr recensent? Kanske har han inte ännu klippt navelsträngen till sin egen?

Skämt åsido; Jag läser i alla fall novellsamlingen med förtjusning. Jag förfasas ibland över situationerna som utspelas via texten, inne i skallen medan jag läser och jag frapperas av det vackra språket, de destillerade ögonblicken.
Och jag tackar C för att hon på Textmässan för några veckor sedan rådde mig att låta insekten följa med mig hem.

8 kommentarer:

Anna (Systeryster) sa...

Älskar att läsa din blogg ska du veta och få ny inspiration. Den här verkar ju vara något för oss..*ler*. Och angående recensenten på SvD..det förvånar mig inte ett dugg, ursäkta, men han var ju man.

marlan sa...

Tack så mycket finaste syster!

Maria sa...

Insekt äger.

Arina sa...

DEn här boken är jag nyfiken på. Men när skall jag få tid!

Anna (Monotropa) sa...

"Boken torde kunna tala till åtminstone den hälft av populationen som någonsin har ingått i en mor-dotter-relation. Vi andra har nog ändå mer glädje av Esterházys ”En kvinna”."

Det luktar svettig kulturkalsong.

Kvinnoupplevelser är för kvinnor och om de nödvändigtvis ska ut i offentligheten bör de vara subtila, smakfulla och humorbefriade så att stackars recensenter slipper ta anstöt eller avfärda dem som pubertala provokationer.

Annat är det med män som skriver om KVINNAN.

marlan sa...

Anna: javisst!! Kunde inte sagt det bättre själv.
Först trodde jag karln var ironisk, men.. tydligen hade jag fel.
Läs Insekt, Den ÄR underbar.

snowflake sa...

Anna(Monotropa)

Lustigt hur han lyckas få det att låta som att "vi andra" är en större grupp än hälften. :-))

Avantgardet

Den här ska jag läsa, då mor-dotter-relationen är min stora passion.

marlan sa...

Ja, läs läs!!
Den är hemskt bra. Nu måste jag bara få chans att läsa hennes andra böcker.. Tyckte mycket om språket.