söndag, augusti 30, 2009

Om Infected av Scott Sigler


Ingenting är statiskt. Utvecklingen går hela tiden framåt, framåt.
Jag läser svenska med inriktning mot textproduktion numera och koncentrerar mig således på det egna skrivandet. Det skönlitterära läsandet blev lagt på hyllan i och med studiernas början. Scott Siglers Infected var en mycket bra avslutning.
Ta avstamp i parasiter tar över sina värddjurs kroppar och får dem att ändra beteendemönster, blanda med Morgellons disease - en omdebatterad sjukdom där patienten upplever att han/hon har främmande fibrer under huden. Detta resulterar i att patienten kliar sig och därmed skadar sig själv.
Scott Sigler berättar mycket skickligt flera parallella berättelser. Det börjar med rapporter om människor som plötsligt blir vansinniga, paranoida och går bärsärk, innan de slutligen tar livet av sig själva. En CIA-agen mister sin partner under ett uppdrag som inbegriper en av dessa "infekterade" människor. De infekterade undersöks av en grupp med forskare vilka finner främmande fibrer - i form av trianglar - i de dödas snabbt ruttnande kroppar. Under tiden börjar den före detta football-spelaren Perry känna av klåda på olika delar av kroppen. En ständigt tilltagande klåda som efter några dagar tvingar honom att stanna hemma från jobbet, som får honom att klia sönder sin egen kropp. Så finner han fibrerna och börjar försöka avlägsna dessa från kroppen.

Infected är inget för dig som inte kan med blod, äckel och självstympning. Har du minsta dragning åt hypokondri eller svårt för parasiter, är det förmodligen inte heller en bok för dig.
Jag, däremot, satt som fastnaglad. Sigler skriver korta kapitel och varvar de olika berättelserna stiligt. Detta kan såklart ha sin förklaring i att boken från början skrevs som podcast.
Styrkan i berättelsen är just frånvaron av det visuella. Jag behöver inte se vad som händer med Perry Dawseys kropp, jag läser det och bilden som skapas inne i mitt huvud är mer än nog. Som film riskerar Infected - för min del- att bli ännu en i raden av ganska fåniga skräck/sci-fi-filmer.
Jag har sagt det förr och det gäller även i det här fallet; texten skapar stämningar och fasor som kameran inte kan fånga.

3 kommentarer:

snowflake sa...

Hu. Det påminner mig om ett Arkiv X-avsnitt där det krälar insekter under huden på folk, brr, jag ryser om ryggen av att tänka på det.
Nej, inget för mig denna gång.

Ny design ser jag, mer lättläst med större bokstäver.

Unknown sa...

Mmmmm Morgellons. :)

Infected, och Sigler, är redigt värre.

Tycker det högst förnöjsamt att boken har en video trailer också!

För den som är intresserade finns Infected på nätet som gratis podcast, uppläst av Sigler själv.

Mr Sigler har en schysst blog också, där han som regel podcastar sina skapelser allteftersom de växer fram, så man kan följa hur boken blir till, vecka för vecka.
http://www.scottsigler.com/blog/.

Tror inte den filmen du länkade till har ngt med Sigler's bok att göra dock, även om filmrättigheterna köpts av Random House Films och Rogue Pictures (som producerade bla Shaun of the Dead och Doomsday). :)

marlan sa...

Snowflake: åhh, gamla goda Arkiv X! Verkligt bra en gång i tiden..! Nä, den här boken är inget för den ssom har svårt för kryp. Speciellt då de finns under huden.

dln: My bad. Jag läste inte tillräckligt noga. Tackar varmast för de övriga länkarna.