fredag, februari 13, 2009

Tidsfördriv

En bok-enkät med lite annorlunda frågor fann jag hos Martin Ackerfors. Jag känner att det ibland går lite inflation i alla bokenkäter, listor, utmaningar och allt "tidsfördriv" som figurerar på alla bokbloggar, men just dessa frågor tyckte jag kändes intressanta.


1. Varför läser du?

Främst för att jag tycker om det skrivna ordet och eftersom jag själv skriver uppskattar jag att läsa, för inspiration. Jag läser för att hålla igång hjärnan, så att säga. Jag tycker om att läsa just för de bilder som hjärnan skapar, utifrån det jag läser.
Jag läser även för att lära och för att på det sättet utveckla mitt tankesätt, men då handlar det om ren teoretiskt inriktad litteratur. Det bästa jag vet är böcker som utmanar mina sätt att tänka kring något, som får mig att tänka annorlunda som exempelvis Julia Seranos Whipping girl eller texterna i Don Kulicks Queersverige.
Det senaste året har jag också börjat intressera mig mer för serieromaner och serier över huvud taget, text och bild skapar nya landskap för sinnet att färdas i.

2. Vad tycker du är förbjudet inom litteraturen?

Jag tror inte att jag tycker något är förbjudet? Jag anser att i litteraturen är allt möjligt, man skall kunna skriva om vad som helst.
Men det är klart, människor kan titta snett på böcker som behandlar känsliga ämnen som (enligt rådande normer, avvikande) sexualitet eller böcker som behandlar vidriga ämnen utan att förkasta dem. Det är det första jag kan komma att tänka på. Det har hänt både en och flera gånger att människor tittat snett på somliga böcker i min bokhylla, som t ex Barnahandlerskan av Gabrielle Wittkop eller Berättelsen om O av Pauline Réage. Speciellt då jag vidhåller att det verkligen är god litteratur, även om ämnena böckerna tar upp är tämligen provocerande.

Vidare tycks det vara lite tabu att uppskatta författare som exempelvis Lewis Carrol, som enligt historien "tyckte om" småflickor. Samma sak torde väl gälla Vladimir Nabukovs Lolita. En författares privata förehavanden kan väl inte göra att hans/hennes litterära skapande per automatik, blir sämre? Marquis de Sade var säkert en en otrevlig och sadistisk människa i det verkliga livet (han förespråkade tydligen både incest och att våldtäkt inte borde vara straffbart), men han kunde banne mig skriva både med rapphet, humor och var en flitig debattör.

3. Vad är ett måste?

Ett bra och korrekt språk väger tungt. Inga taffliga beskrivningar av sakers tillstånd. Inga produktplacerat överdrivna texter, om ni förstår vad jag menar?

4. Vilket är viktigast när du intresserar dig för en bok: popularitet eller status?

Nej, jag kan inte säga att något av dem spelar så stor roll. Det viktiga är att ämnet boken tar upp är engagerande och att det är en bra bok, språkligt.
Men "toppliste-litteratur" väger oftast inte speciellt tungt. Att många människor läser Liza Marklund (t ex) får mig inte att tro att hon skriver speciellt bra, utan hellre att hon skriver lättillgängligt.
Jag har en smula elitistiska tendenser, kanhända. Att en bok läses av många betyder inte per automatik att den är bra och värd att läsas.

5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?

Kerstin Thorvall, tror jag. Hon har, genom sitt självbiografiska skrivande, visat ett annat sätt att leva. Hos henne är det ok att må dåligt, att det är ok att vara svag, att inte leva upp till mammarollen (vilket tråkigt ord!). Det är ok att ha en sexualitet efter 50. Hon får mig att känna att det inte är någon fara att bli gammal, livet behöver inte bli så hemskt annorlunda trots att man blir äldre. Man är densamma ändå, det är bara kroppen som ser annorlunda ut.

6. Vilken redan existerande bok borde det varit du som skrivit?

Det går ju nästan inte att svara på. Allt av Martina Lowden, kanske? Jag är oförmögen att dikta upp saker, men om det kommer till självbiografiska inslag, då är det enklare. Lowdens bok är förmodligen intressantast för henne själv.

7. Har du, när du läst klart en bok, varit arg på hur den slutat och velat skriva om slutet, en karaktär eller liknande?

Slut är alltid knepigt. Just nu kan jag inte minnas något exempel, men Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, hade nog mått bra av en omgång, över huvud taget - en mycket överskattad bok.
José Saramagos (eller vem det nu är som står bakom berättarjaget) syn på somliga kvinnor i Blindheten stör mig också väldigt mycket, även om jag verkligen uppskattade boken och budskapet.

8. Finns det någon bok du gillar som du aldrig skulle råda någon annan att läsa? Vilken?

Nej, det tror jag inte. Det skulle väl vara om det är någon bok jag skäms över att jag gillar? Jag brukar vara mycket bra på att pracka på folk allehanda böcker, som jag själv uppskattar.
Fast, när jag tänker efter; Samuel Richardsons Pamela kan nog de flesta klara sig utan.

9. Om du fick bestämma, vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur?

Joyce Carol Oates, men jag kan inte riktigt komma på vad min motivering skulle vara. Hon har en fantastiskt förmåga att sätta fingret på det monstruösa i tillvaron. I hennes böcker är det vardagliga det mest skrämmande och hon skriver fram det för mig så att det blir tydligt i alla dess nyanser.

3 kommentarer:

Creutz sa...

Utmärkt, utmärkt. Dina uppfattningar speglas i mina – i stor utsträckning.

marlan sa...

SEdär, ja det är ju skönt att inte vara helt ensammen med skammen. ;)

Creutz sa...

I synnerhet det här med kontroversiell litteratur. Wittkop är ett utmärkt exempel. Själv håller jag på med Delanys "Hogg". Men det skrivs inte moraliska eller omoraliska böcker, utan bra eller dåliga böcker, som Oscar sa...