tisdag, oktober 07, 2008

Pocket & Prassel - Paket II

Ännu ingen internetuppkoppling i sikte hemmavid. Soliga dagar tar vi med datorerna ut på balkongen och sitter där och njuter av "det där internet" som finns därute. Att "gå ut på internet" har med ens fått en helt ny innebörd hemma hos oss.
"Det var kallt ute på internet idag"
, säger D då han kommer in från balkongen, tar av sig den stickade tröjan och ställer ner laptopen på det provisoriska soffbordet. Ute är det då mörkt och kyligt, löven börjar falla från träden. Grannarna undrar väl vad det är för märkliga kufar som envisas med att sitta ute på balkongen och frysa när det är kväll.

I förrgår fick jag ett nytt paket i Pocket & Prassel. Innehåll: ett tema-paket med ett handskrivet brev som förklarade temat: Afrika. Väldoftande rooibos-te (mitt i prick, det enda te jag dricker), goda nötter och så boken En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie. Tack käraste Bokvän, men dessvärre har jag redan läst boken, vilket ju var lite synd. Det är en fruktansvärd men också fascinerande historia. Redogörelsen för när den 5 år gamla Waris blir könsstympad är bortom beskrivning. Det går inte att hålla ifrån sig.
Vilket för mina tankar tillbaka till i våras, då jag på ett guest house i Reykjavik läste en mycket intressant studie gällande kvinnlig omskärelse inom en svensk kontext. Den försöker utreda varför omskärelse av unga somaliska flickor i Sverige ännu förekommer, trots att handlingen varit kriminaliserad sedan 1982. Genom att läsa artikeln ges ytterligare förståelse till komplexiteten kring ämnet.
Jag borde väl här inflika att jag på intet sätt stödjer handlingen i sig, men att jag förstår problematiken (kring hur ämnet hanteras av olika instanser i det svenska samhället) bättre efter att ha läst ovannämnda artikel. Man kan inte bara förbjuda saker hursomhelst, problemet är mer intrikat än så. Å andra sidan kan man heller inte bara vara förstående och tala om saker på en teoretisk nivå hela tiden.

Så, vad göra med Waris Diries bok nu då? Vad gör man om man får en bok som man redan har?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Glad att du gillade även detta paket. :)
Synd bara att du redan hade boken... har du även läst uppföljaren? ;)

Anonym sa...

Clifford - spice up your life

*asg*

marlan sa...

hemlig bokvän:
nä, jag har inte läst uppföljaren och ärligt talat så är jag inte så intresserad av det heller.

Anonym sa...

Haha, oki. ^^
Hoppas iaf att jag lyckas pricka in en bok du inte har i nästa paket. :)