tisdag, juli 01, 2008

Bokstaven P

Ny utmaning den här veckan, jag passar på att plita ner mina tankar innan jag packar och sticker till Roskildefestivalen imorgon.
Denna veckas bokstav är P och den första författaren jag kommer att tänka på är Chuck Palahniuk, som även är min absoluta favoritförfattare. Han är mest känd för att ha skrivit Fight Club men jag anser att detta är långt ifrån hans bästa verk. Det jag gillar med Chuck Palahniuk är den språkliga rytmen i hur han skriver och givetvis de skruvade berättelserna han berättar. Han läses med fördel på engelska med andra ord. Förvisso tror jag att Fight Club är den enda av hans böcker som är översatt till svenska.
Mina personliga favoriter av Palahniuk är Diary (en mörk historia om en kvinna, Misty, som skriver en koma-dagbok för sin man som efter ett självmordsförsök ligger i koma) och Choke (handlar om Victor Mancini som försörjer sig genom att låtsas kvävas av mat på restauranger och låta folk att rädda honom och känna såpass mycket sympati för honom att de ger honom pengar. I övrigt jobbar han på en temapark samt är sexmissbrukare.). Det är alldeles för svårt att förklara handlingen i Palahniuks böcker kortfattat. Jag såg av en händelse förresten att Choke tyligen skall bli film. Jag hoppas verkligen att det blir bra, högst troligt att det inte blir det. Jag är alltid skeptisk när riktigt bra böcker skall filmatiseras.

En bok på P blir nog Persepolis av Marjane Satrapi. En utmärkt självbiografisk serieroman som behandlar Irans historia från och med revolutionen 1979, ur författarens perspektiv. Väldigt enkelt tecknat men väldigt intressant och slagkraftigt. Nära till hands finns också ett stråk av humor mitt i allt det svåra. Jag gillar hur man som läsare får en skiss av Irans historia på ett enkelt sätt. Det är sällan underhållande/medryckande att läsa böcker som uteslutande koncentrerar sig på historiska händelser.

5 kommentarer:

La Bibliofille sa...

Har Du möjligtvis sett filmatiseringen av "Persepolis"? Den förefaller ha fått mycket fin kritik i medierna, men jag skulle så gärna också vilja höra ett omdöme från någon som tycker mycket om serieromanen!

marlan sa...

Nej, jag har faktiskt inte det. Men jag funderade på att se den, då jag tror mig minnas att den visades på Stockholms Filmfestival i fjol. Jag skall dock se den snarast, nu när jag läst den.

Anonym sa...

Jag tycker mycket om romanerna, och filmen är mycket trogen både visuellt och språkligt. Så du blir nog inte besviken. Fin klass på de som gör rösterna också, Catherine Deneuve bland andra.

Anonym sa...

Själv är jag svag för Survivor, av Palahniuks böcker.

//JJ

marlan sa...

Jo, Survivor är bra, fast inte lika bra måste jag säga..