torsdag, juli 31, 2008

Om litteraturvänner

Det är så roligt att komma hem till andra människor och se hur deras bokhyllor ser ut. Få nya vyer. Bläddra i deras böcker, tala om dem, få böckerna presenterade för sig på ett helt annat vis.
Jag vet vad jag tycker om, jag är otroligt djupt inkörd på "min" sorts litteratur. Eftersom det har rått brist på riktigt litteraturintresserade vänner, har jag haft en smula svårt att komma ur mina väl invanda spår. Därför är det så roligt att komma hem till någon annan, kolla i bokhyllan, prata om böcker.

Jag och N talade häromdagen om att starta en mindre läsecirkel. Det vore roligt att läsa böcker tillsammans med någon/några andra. Att diskutera och tala om dem med likasinnade. Utan att det blir skola av det, utan att det blir något som måste göras. Visst har jag gjort litteraturanalyser i mina dagar, jag har på tok för djupt gått ner mig i diverse romaner, men då har läsandet av litteraturen varit något påtvingat, något som skall uppnås. Jag skall då helst, efter avslutad bok, skriva "rätt" saker om denna på en hemtenta. Det är då man tar ifrån litteraturen något, litteratur skall inte vara arbete på det där viset. Därför är det egentligen rätt konstigt att jag valde att läsa litteraturvetenskap.
Det är en intressant tanke, det där med läsecirkeln.
I höst kan jag tänkas ha mer tid för sådant. Mer tid för mig, mindre tankar på framtiden, mindre ångest för densamma.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, att "tycka rätt" om böcker borde verkligen slopas, det är lite läskigt tycker jag. Däremot låter det som mys deluxe med en liten läsecirkel. Det är mitt mål att en dag vara med i en sådan, en sån där riktigt fin liten cirkel. Där man liksom får gå loss, ordentligt!

Piratdrottningen Alwilda sa...

Å, det skulle jag verkligen också vilja! (Vara med i en liten läsecirkel alltså.) Har både läst och sett Jane Austen-klubben nyligen, och jag är sååå avundsjuk! Jag vill också ha knepiga uppfattningar om romankaraktärer över ett glas rött! Frågan är bara - hur fasen GÖR man för att hitta litterära vänner som man inte behöver åka över halva Sverige för att träffa?

marlan sa...

Jag har vare sig läst eller sett Jane Austen-klubben.
Och jag vet inte alls hur man gör för att finna de där vännerna. Som det är nu har jag bara två, som jag vet och tror skulle vara intresserade.
Men som sagt: i hela Svea Rike finns ju en och annan.