måndag, augusti 25, 2008

Böcker i andrahand

Idag kom lönen och trots att den inte är speciellt fet styrde jag stegen mot Emmaus på Götgatan, i väntan på D och Lola. Efter mindre än fem minuter hade jag plockat på mig diverse böcker i källaren. Med hela famnen full med böcker tvingades jag välja ut de jag helst av allt ville ta med hem. Lönen är ju som sagt inte speciellt väl tilltagen.

Dagens fynd syns här ovan: Personliga pronomen av Daniel Sjölin (med ett fantastiskt frånstötande omslag), Morvern Callar av Alan Warner (som jag redan har sedan tidigare, men jag var bara tvungen att köpa den för att ge bort till någon som ännu inte blivit varse om den märkliga historien om Morvern, dessutom är utgåvan från Tivoli så otroligt stilig) och The Tesseract av Alex Garland (som jag redan har fast på svenska, då den heter Det okändas omkrets).
Daniel Sjölins bok har jag faktiskt inte läst, det kommer att bli intressant. Jag tyckte mycket om Världens sista roman. Alex Garlands bok var det många år sedan jag läste, nästan så länge att jag inte längre minns vad den handlar om, bara att den är febrig, svettig, våldsam och skrämmande vindlande. Jag läste den efter att jag fullständigt svepts bort av hans fantastiska The Beach. Igår kväll visades den (enligt min mening) dåliga filmatiseringen av den, med Leonardo DiCaprio. Ett utmärkt exempel på när det inte fungerar att göra film av en bok. Jag minns att det i stort sett enda som tilltalar mig med filmatiseringen är då Richard flippar ur i djungeln och leker att han är i ett tv-spel. Boken är dock hemskt bra. Och väldigt otäck.
Så för 60 kronor fick jag tre bra böcker. En bra affär. Någon dag snart skall jag och P göra en riktig bokräd. Jag hoppas vi kommer att ha tid att gå runt och peta på andrahandsaffärer. Det är roligt att gå och klappa på böckerna och inte riktigt veta vad som kommer att följa med hem. Det är spännande.

Det är ofta så när jag köper böcker i andrahand; jag köper dem jag redan har och så ger jag bort dem. Jag tror inte att vänner och bekanta bryr sig så mycket om att få andrahandsböcker i present. Jag intalar mig att det är tanken som räknas, jag tycker mycket om att ge bort böcker. Vidare tänker jag lite på BookMooch, som D tipsade mig om för några veckor sedan. Det är en bytesmarknad för böcker. Jag har i alla fall skaffat ett konto där, men inte bestämt om jag skall försöka mig på det. Man måste ju inte skicka sina böcker till andra länder, det verkar som om det finns en del registrerade användare i Sverige med. Jag gillar tanken med att byta böcker.

Dessutom har jag numera Pocket & Prassel i åtanke, då jag spanar på böcker. Vad kan min hemliga bokvän tänkas uppskatta?

(uppdatering, kl 21.23)
Jag öppnade The Tesseract och hittade exakt det där som gör att jag gillar att köpa begagnade böcker; avtryck, märken efter den förre läsaren.
På bokens sista sida finns en text, skriven med bläck, daterat till "16 march, 2000". H*n som skriver, skriver på svenska om att h*n befinner sig i Sydney, det är varmt och svettigt och imorgon skall vederbörande på en intervju för ett jobb h*n inte kommer att ta. Personen upplever sig som mitt i livet, stressad av belut som måste tas. Det är innerligt, verkligt och klyschigt.
Jag läser och fascineras, andlöst. Ett fönster någon annanstans, in i någon annans liv.
... Och min tanke fladdrar, vandrar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är förvisso inte din hemliga bokvän (inte någons eftersom jag var för seg, buhu), men jag älskar andrahandsböcker i vilket fall. Gillar tanken på att viktiga böcker föser runt från hand till hand sådär. Hälften av min boksamling är nog icke-ny skulle jag tippa. Det Emmaus:et är för övrigt en favorit, de har en ganska liten hörna, men ett överflöd av fynd - varje gång.

marlan sa...

lisan: Jaa, Emmaus är guld.
Har för mig att Stadsmissionen vid Nytorget brukar vara bra med. Ett tips!!

La Bibliofille sa...

Gratulerar till de otroligt fina fynden!
Håller med om att andrahandsböcker är fantastiskt. Att köpa böcker antikvariskt eller second hand är bland det bästa som finns, primo för att man får med sig en bok med historia, en förflutet, hem, secunda för att man kan hitta precis vad som helst! I nyboksbokhandlar är utbudet ungefär detsamma överallt, men på antikvariat och dylikt kan man ju finna riktiga små skatter!
Jag krymper av grämelse över mitt nyinstiftade bokköpstopp, buhu... Vill gå på antikvariat...

Anonym sa...

Ville bara säga att jag saknar dej! Puss!
/Fi

marlan sa...

la bibliofille: Jaa, det är bäst med antikvariat. Att gå och se vad man kan tänkas hitta.

Fi: Åh, heej ömma moder.
Ja, nog är du saknad i storstaden du med. Kraams