fredag, augusti 08, 2008

LibraryThing

Några få ord ur Selma-manifestet fastnar hos mig, då jag lämnar von Trier och hans filmer:
Glädje är inte att leva...glädjen finns så att vi kan stå ut med livet.
Det är något hos mig som blinkar Kristina Lugn, när jag läser dessa ord. Det är en djup sorg, men med ett stråk av hopp.

Det trycker bakom ögonen inatt och fingrarna känns stumma mot tangenterna. Fläckvis ser jag ingenting, det flimrar bara. Jag är trött efter snart tre nätters arbete, på raken.
Jag hittade häromnatten LibraryThing. För mig som är förtjust i att katalogisera och göra upp listor på saker är det hemskt roligt. Här kan jag med hjälp av t ex Amazon eller Libris, söka upp böcker jag har hemma i bokhyllan, katalogisera dem och skriva recensioner, om jag känner för det. Komplett med omslag (finns inte omslaget till boken man har kan man enkelt ladda upp det, stämmer inte omslaget på sökresultatet kan man också ladda upp det korrekta omslaget), fritt valda taggar och ISBN-nummer (så att det blir exakt rätt utgåva. Jag kan alltså skapa mitt eget bibliotek och med lätthet visa andra detta bibliotek. Givetvis kan jag också hitta andra människor som har samma böcker i sina bokhyllor.
Jag fastnar på LibraryThing eftersom jag har långa nätter på jobbet, jag har inget bättre för mig med andra ord. Ändå är det ett rätt roligt verktyg, speciellt eftersom man kan använda sig av Libris när man söker böckerna. Hellre än att ha en lång lista över alla böcker jag läst eller har i bokhyllan, hänvisar jag till en länk. Smidigt!
Jag är inte helt hemma på alla funktioner ännu, men det verkar onekligen lovande. Ropen skalla, egen LibraryThing åt alla!!

Vidare har jag börjat läsa Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.
Titeln är ju en Morrissey-låt, Let the right one slip in. Bara en sådan sak!
Den verkar lovande,smärtsam utan tvekan. Fler reflektioner senare.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Library Thing har jag inte sett tidigare. Detta måste undersökas. Tack för tipset.

Anonym sa...

Låter fint, jag är alldeles för mycket av ett listfreak för att inte bli intresserad. Snart har jag listor överallt; en miljon nätsidor, kylskåpet, skrivblock, post it-lappar... you name it. Men tack för tipset, jag blir genast lite mer lycklig vid tanken på att få lista på ett nytt ställe, haha.

marlan sa...

Haha, ja. Jag är helt fast. Här katalogiseras och taggas vilt!!

Arina sa...

Det bästa är att man kan söka i svenska kataloger också och inte bara på Amazon. Plus att det är en fröjd att knappa in ett ISBN-nummer och få upp rätt upplaga (för det mesta). Ändå har jag bara lagt in en bråkdel av mina böcker ännu. Det är lite träligt att släpa upp dem till datorn.

marlan sa...

Ahh, ja. Jag märkte det.
Det är väldigt finurligt!