onsdag, augusti 20, 2008

Kontaktannonser


DN 080212
Originally uploaded by postpretto
Jag hyser en fascination för kontaktannonser. Ja, och dödsannonser. Emellertid är kontaktannonser mer intressanta och fantasieggande.
Det är något som är fasligt spännande med dessa kort formulerade meddelanden, önskemål och krav. "Efterlysningar" eller "Vänner sökes" finner jag oftast vara mest intressanta. Speciellt av det där slaget "Jag såg på dig, du såg på mig. Buss 607 klockan 06.53. Var det bara jag, eller fick vi kontakt? Fika?" Tänk om vederbörande bara lät blicken vandra över passagerarna på bussen, kanske fanns där ingen kontakt alls?
Ibland efterlyses Anita på Birka Cinderella den 27/2 av Rolf: "Förlåt att jag var tvungen att gå, problem dök upp. Hör av dig."

Det finns liksom inget att tillägga, men jag har börjat dokumentera de annonser jag finner intressanta på något vis. Oftast är det de där som står ut lite, som sjömannen som efterlyses på bildens annons. Eller varför inte Gustav från Älvsjö vars pappa dog i Södertälje? Jag funderar ut en alternativ och kanske en smula morbid fortsättning om att pappan inte är så död som de först hade trott. Eller Miss Marple som söker Hercule Poirot, för excentrism och gourmet.
Jag funderar kring vem det är som skriver, vem det är som svarar, om det ibland är någon slags kod?

Annars måste jag pressa igenom Pamela eller Dygdens belöning av Samuel Richardson. P g a ett dödsfall för en tid sedan, missade jag att skriva en hemtenta om denna urtråkiga brevroman från 1740. Handlingen i kort: Pamela är tjänsteflicka hos den ansvarslöse och lättsinnige Mr B. Han uppvaktar henne med diverse skamliga förslag, vilka hon mycket dygdigt avvisar. Ibland kanske han t o m försöker begå regelrätta övergrepp, men Pamela klarar sig undan dessa med dygden i behåll. Alltid denna förbannade dygd!
Till slut friar Mr B, Pamela tackar ja, reser sig över sitt stånd och de lever lyckliga i alla sina dagar. Hon har genom sitt handlande lärt Mr B om god moral och gudsfruktighet. Han verkar i slutet av romanen vara en mer sympatisk karaktär (Även om jag personligen misstror honom eftersom han har betett sig som ett äckligt svin i övriga romanen, pamela å andra sidan har mest varit ett darrande våp som dånar till höger och vänster.). Alltså: om man är dygdig, arbetar hårt och håller på sin moral samt litar på Försynen blir man rik och lycklig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, säger bara Åh!

Anonym sa...

*flinar*....vi har samma sorts "intresse"....kul och bra inlägg du skrivit!

marlan sa...

Heehe, ja.. det är svårt att inte gilla kontaktannonser.
:D