onsdag, februari 11, 2009

Kaffe och kaka

Jag vaknade och kände mig tillfreds idag. Nöjd med mig själv och med livet, det går långsamt framåt.

Jag cyklade på finaste Elfriede III (jag måste se till att måla hennes namn på stången, i svart. det skulle vara fint mot de svarta blommorna.) till Kungsholmen, J's holme. Han handlar goda men fasligt söta kakor åt oss på Thelins och kaffe i take away-muggar. Han har bara snabbkaffe hemma säger han.
Vi sitter i hans soffa och talar om Peter Englund och historia, om släkthistorier och beroende. Jag tycker om att höra om folks släkt. Jag avundas dem, som har en släkt att tala om, som har en levande historia så att säga. Historier om farfars far och farmor mor, som gjorde ditten och datten.
Jag har inget sådant att tala om, min släkt är ganska liten och det finns inga berättelser, så jag frossar i andras historier. Lyssnar noggrannt.
Sedan tittar vi i en gigantisk konstbok, diskuterar det där (enligt mig) fasliga fåret som står utställd på Moderna Muséet, art noveau, Max Ernst och betydelsen av enhörningar i konsten.
Det drar sig mot eftermiddag och jag packar in mig i halsdukar och drar ner baskern i pannan. Jag får med mig Peter Englunds Tystnadens historia och andra essäer i ryggsäcken, susar mot Västerbron och hem igen.
Vet ni? Det blåser som tusan uppe på Västerbron, men det är hemskt vackert också. Stockholm är bra fint från en färgglad cykelsadel.

Dagens roligaste nyhet är planerna på att filmatisera Jane Austen-parodin Pride and Prejudice and Zombies. Personligen tycker jag Stolthet och fördom var ganska tråkig läsning, men släng in lite "ultraviolent zombie mayhem" hos Mr Darcy och familjen Bennett så blir deet nog åka av, så att säga.
Omslaget till boken är för övrigt det snyggaste på länge: vackra lockar, lite blod på den skira empireklänningen...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stockholm är vackert!

Önskar bara jag slapp bo i den här gråa förorten. Även om jag är ganska säker på att många förorter är värre än min, hjälper det föga just nu.

marlan sa...

emm: du får försöka byta? Eller ställa dig i kön. Jag stod i kö (för) länge för att få min lägenhet. Men det var det värt kan jag lova.
:)

Sara Britta sa...

Åh, det låter som en fantastiskt fin dag. Jag bar tvungen att jobba med lite av varje förra helgen, så nu ser jag så mycket fram emot något liknande.

Men "Stolthet och fördom" tråkig – det kan du inte mena ;-)

marlan sa...

sarabritta: Joo, jag tycker verkligen det. Jag har svårt att förstå hypen kring Jane Austen. Faktiskt.
Men i zombbie-tappning? Tjaa... ? ;)