måndag, november 03, 2008

Motstånd

Min vän I från Göteborg kastade ut en utmaning på Facebook (detta universal-övervakar-alla-skall-ha-kontakt-med-alla-även-om-man-bara-mötts-på-Konsum-system) idag; Att läsa Motståndets estetik av Peter Weiss.

Jag har många gånger vägt den i handen, bläddrat genom de 1004 sidorna, läst enstaka meningar ur den kompakta och blockliknande texten.
Reflektion: den är så massiv, lika massiv som den röda färgen som omslaget består av. Och så titeln - den lockar till tankar.
Vad gäller handlingen utspelar den sig bland en grupp människor i det sena trettiotalets Europa, fokus i gruppen ligger på motstånd mot det fascistiska förtrycket som råder. Boken är uppdelad i tre delar, dock helt utan stycke -eller kapitelindelning och sägs ha flera litterära dimensioner, som rör sig runt konst, makt, politik historia och politik.

Jag vet inte om jag skall anta utmaningen. Men det frestar onekligen. Jag tror det är ett intressant stycke litteratur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du ska läsa den, den står i min bokhylla och bara väntar på tid och en form av inspiration. Men det här med en utmaning är bara bra. För några år sedan sade en vän till mig på jul att vi får se nästa jul vem som har lyckats läsa Prousts På spaning efter den tid som flytt och den utmaningen fick mig att börja fingra på böckerna och sedan börja läsa dem och tänka sig det är en av dom största litterära upplevelser jag har haft. Jag saknade dom när sista sidan var utläst av sista boken. Så läs

marlan sa...

lena:
ja, det är bra att få en spark i arslet ibland, så man tar sig för.
Först och främst skall den inhandlas.
Jag är verkligen sugen.

La Bibliofille sa...

Borde också anta den där utmaningen. Har börjat läsa i Motståndets estetik en gång, kom till sid 330 eller nåt, sen kom jag av mig... Tycker det är lite jobbigt med tjocka böcker, mitt behov av att "avverka" i rask takt är massivt! Men som Du säger verkar det vara ett intressant stycke litteratur..!

marlan sa...

la bibliofille:
Jag håller med, jag räds inte tjocka böcker, men jag har ett behov av att läsa snabbt och det funkar ju mindre bra om boken i fråga är en tegelsten.

Nå, det funderas en stund. Tills jag har den i min hand.