1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Det kan vara när jag läste Rosario är död av Majgull Axelsson, som jag läste någon gång under 2000. Det är en dokumentär roman, skulle man kunna säga, bestående av olika berättelser som alla har sin grund i sexhandel (och sexturism) med barn med asiatisk härkomst. Berättelserna behandlar barnens öden, i Asien och här i Sverige. I slutet av varje berättesle redogör Majgull Axelsson för vad som var sant och vad som var fiktivt samt vad som sen hände med de inblandade.
Rosario är en 11 år gammal flicka som lever på gatan i Filippinerna. Hon dör en mycket plågsam död efter att ha fått en massagestav fullkomligt intryckt i underlivet, av en österrikisk läkare. Hon kan inte få ut den själv och får heller ingen kontakt med läkare förrän det är för sent. Det är det absolut vidrigaste jag har läst, men jag ångrar inte på något vis att jag orkade läsa den.
2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Det måste nog vara någon av de där böckerna jag läste då jag ännu var rätt ung. Kanske Prozac nation av Elisabeth Wurtzel.
Eller möjligtvis någon avhandling jag läste i våras, t ex Fataneh Farahanis avhandling om iransk/svenska kvinnor - Diasporic Narratives: A Discursive Analysis on Iranian Immigrant Women’s Sexuality in Sweden.
Och så givetvis Michel Foucault: Sexualitetens historia Band I - Viljan att veta och Övervakning och straff.
3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Måste vara någon Stephen King - bok jag läste då jag var yngre. Kanske Jurtjurkogården.
4. Vad använder du som bokmärke?
Det är olika. Gamla konsertbiljetter, riktiga bokmärken tillverkade för ändamålet. Ibland gör jag hundöron, ibland lägger jag en penna emellan sidorna.
5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
Jag läser när det finns tid, helst på tåg och buss då jag är på väg någonstans. Jag blir rastlös av att inte ha något att läsa då jag är ute och far.
Jag är faktiskt ganska dålig på att sätta mig ner och bara läsa, hemma. Oftast blir det i kollektivtrafiken eller på café om jag är ensam.
Jag tycker om att gå och lägga mig en stund i sängen efter frukost, för att läsa en timme eller så.
Jag gillar att läsa i badkaret också, med en kopp te eller varför inte ett glas vin?
6. Vad var den första bok du läste?
Det minns jag inte faktiskt, förmodligen något av Astrid Lindgren.
7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Inbundna böcker ser snyggare ut, men är ack så otympliga att bära med sig. Pocketböcker å andra sidan ser tråkigare ut i bokhyllan men är så mycket enklare att ha med sig. Jag vet inte vilket som är att föredra, faktiskt, förmodligen pocket p g a att jag alltid har med mig en bok eller flera när jag rör mig ute.
8. Vilken bok läser du nu?
Just nu är det Roseanna av Sjöwall/Wahlöö. Plus att jag inte har läst ut Whipping Girl av Julia Serano ännu. Densenare består av essäer så jag läser den i etapper.
9. Och vilken sida är du på?
Sidan 77 av 202 i Sjöwall/Wahlöö. Jag läser rätt långsamt eftersom jag allt som oftast läser på diverse kollektiva färdmedel.
Hos Serano är jag på sidan 107 av 361. Som sagt: jag läser en essä då och då.
Barbariska åtgärder? Jasså?
Jo, jag har blivit mer barbarisk (om det nu skall vara på det viset) med mina egna böcker på senare år. Jag stryker gärna under, markerar de stycken jag tycker om.
Jag håller inte på och spiller mat i böckerna, det är ju äckligt.
Jag skriver även alltid in i böckerna när jag köpt dem och ofta var + eventuella andra saker som jag har i huvudet just då.
11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja, lätt. Jag kan med lätthet välja bort en bok för att den har ett, enligt mig, fjantigt omslag.
12. Sidantalet, då?
Nja, det beror på ämnet. Oftast spelar det inte så stor roll.
13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej, absolut inte. Men jag kollar ju sidantalet förstås.
14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Och American Psycho av Bret Easton Ellis.
15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Näpp. Inga olyckor som jag kan komma på. Möjligtvis att jag skulle kunna vara med om någon olycka eftersom jag ofta går och läser samtidigt.
16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag gallrar ur ibland, de böcker som jag inte känner något för. Oftast skänker jag till någon organisation. Ett år samlade jag ihop en massa böcker och sålde på Streets loppis i Hornstull.
Nu är jag mer restriktiv med vilka böcker jag köper.
Det händer i och för sig rätt ofta att jag ger bort mina pocketversioner av böcker, om jag har kommit över en inbunden version av densamma.
17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Jodå, det kan hända ibland. Om jag läser något riktigt bra.
18. Just det, läser du i badrummet?
Jadå, i badkaret händer det.
19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Tidigare skrev jag upp vad jag läst, men det var svårt att hålla efter det, ofta glömde jag bort att skriva i den där läsdagboken.
Nu fungerar Avantgardet som en läsdagbok. det är ju roligare att dela med sig av sina tankar om litteraturen om man vet att det finns människor att bolla tankarna med.
Annars har jag önskelistor på både Bokus och Amazon, för sådant som skall inhandlas och läsas.
I min kalender skriver jag in böcker jag kommer i kontakt med, på stående fot. dessa förs senare in på de ovan nämnda önskelistorna. Listan är för övrigt oändlig och fylls på hela tiden.
Jo, brödet blev lyckat igår.
Vi åt det tillsammans med potatis- och löksoppa. På grund av något som tycks vara ett tryckfel i kokboken har jag justerat (och därmed av misstag fördubblat) spenatmängden. Alltså har jag skapat mitt eget bröd och har därför heller inte återgett receptet helt korrekt och som det står i boken.
- 500g fryst hackad spenat
- 50 g jäst
- ½ liter ljummet vatten
- 2 ½ msk rårörsocker
- 1 msk havssalt
- ½ dl olivolja
- 3 dl grahamsmjöl
- 100 g solrosfrön
- 8-9 dl vetemjöl
2. Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet. Häll i resten av vattnet. Rör i socker, salt, olja och grahamsmjöl. Tillsätt sedan spenat solrosfrön och vetemjöl.
3. Knåda degen så att den blir elastisk och smidig. Låt jäsa i degbunken under bakduk i 45 minuter.
4. Arbeta degen igen. Forma till två limpor. Lägg bakplåtspapper i varje bakform. Lägg därefter ner deglimporna i formarna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 min.
5. Skär några snitt i de jästa bröden med en vass kniv. Grädda i 50-60 minuter i 250 grader. Sänk värmen till 200 grader och låt stå ytterligare 15 minuter.
6. Stjälp upp bröden på bakgaller och låt svalna under bakduk.
Ät med smör tills du storknar.
2 kommentarer:
Mumsigt bröd! Jag ska äta soppa ikväll, så det hade ju varit perfekt till...synd att jag är febrig och snorig, annars hade jag gjort slag i saken. För övrigt måste jag säga att det var en väldigt fin idé med att skriva upp var och när du köpt böcker, och typ vilka tankar du hade då. Det är ju en jättekul grej att ha kvar sen - det skulle jag vilja norpa!
Oh,
men en annan dag?
Ja, det är kul med de där anteckningarna.
Jag kan läsa och minnas vad jag gjort, tyckt och varit. :)
Skicka en kommentar